Basketbalistky z Košíc odštartujú novú sezónu s minimálnymi zmenami

17.07.2013 Košice

Košice 17. júla (TASR) - Basketbalistky Good Angels Košice odštartujú novú sezónu s minimálnymi zmenami.

Tím opustili štyri hráčky a rovnaký počet posilnil káder slovenského majstra, otáznik visí ešte nad podkošovou hráčkou.

"Som rád, že oproti ostatným rokom sa tím veľmi nezmenil. Miljana Bojovičová, ktorá už bola pomaly na odchode do tureckého Galatasarayu Istanbul, napokon zostala v tíme. Teší ma, že máme jednu z najlepších rozohrávačiek v EL. Ďalším pozitívom je zotrvanie Američanky Planette Piersonovej a Maďarky Tijany Krivačevičovej. Samozrejme teší nás i zotrvanie kapitánky Lucie Kupčíkovej, na ktorú sa budeme rovnako spoliehať i v nasledujúcej sezóne," uviedol v stredu na tlačovej konferencii generálny manažér Good Angels Daniel Jendrichovský.

Nové rozohrávačky

Novými rozohrávačkami v drese košického majstra budú Američanka A'dia Mathiesová a Poľka Magdalena Zietarová. Pozíciu krídla posilní Švédka Farhiya Abdiová a do letnej prípravy sa zapojí i slovenská pivotka Eva Filičková. "Nastúpi s nami do prípravy, ale ešte rok, dva bude pôsobiť na hosťovaniach. Najčerstvejšou posilou je mladučká Američanka A'dia Mathiesová, ktorá pod európskymi košmi ešte len začína. Zostáva nám ešte jedno miesto, ktoré chceme obsadiť podkošovou hráčkou. Dúfam, že to bude najsilnejšia posila. Máme dve alternatívy na tento post," poznamenal Jendrichovský.

Tím opustili štyri hráčky - Američanky Alexandria Quigleyová (Wisla Krakov/Poľ.), Natasha Lacyová (Canik Belediyesi Spor/Tur.), Islanďanka Helena Sverrisdóttirová (Miškolc/Maď.) a Češka Petra Kulichová, ktorá si hľadá nový angažmán. "Petra neuspela na drafte v Kórei a je momentálne voľnou hráčkou. Nevylučujeme, že ju oslovíme, pretože potrebujeme vysokú pivotku. Potrebujeme však hráčku, ktorá by bola platnejšou v ofenzíve," zamyslel sa Jendrichovský.

Generálny manažér oproti minulej sezóne nebol veľmi spokojný so žrebom Európskej ligy, ktorý podľa jeho slov nebol až taký priaznivý. "Čo sa týka žrebu, tak sme dostali takzvanú skupinu smrti, kde máme dvoch súperov z prvej štvorky. Jekaterinburg je oproti minulému roku ešte silnejší. Čo sa týka Bourges, s ktorým máme zlú bilanciu. Naopak dobrú sériu máme s talianskym Schiom. Uvidíme ako sa nám bude dariť v tejto skupine, pred nasadením do ďalších bojov," konštatoval Jendrichovský, na ktorého slová nadviazal prezident klubu Róbert Jano: "V minulej sezóne som začal veriť na zázraky. Budeme sa snažiť obhájiť dosiahnuté pozície. Čo sa týka EL, tak cieľom je postúpiť zo skupiny, dostať prijateľného štvrťfinálového súpera a postúpiť do Final Eight. V slovenskej súťaži chceme obhájiť samozrejme triumf."

Slovenky sa predstavia v A-skupine

Good Angels sa predstavia v A-skupine, kde si zmerajú sily s obhajcom trofeje ruským UMMC Jekaterinburg, s francúzskym družstvom Bourges Basket, talianskou Famila Schio, maďarským UNI Györ a tureckým nováčikom Kayseri Kaski Spor. "Čo sa týka rozpočtu, tak zostáva na približne rovnakej úrovni, pravdepodobne sa však o niečo zvýši z 850.000 na približne 950.000 eur, keďže úzko spolupracujeme s tímom Jekaterinburgu. Ten má podnikateľské aktivity, ktoré chce preniesť na Slovensko. My mu môžeme otvoriť dvere a on nám pomôcť finančne," povedal Jendrichosvký.

Tím z metropoly východu bude ešte v sezóne 2013/2014 pôsobiť i v slovenskej najvyššej súťaži a v spoločnej slovensko-maďarskej súťaži. "Realizačný tím zostáva pokope ako v minulej sezóne. Príprava by mohla začať 15. augusta. Rok bude veľmi náročný aj čo sa týka cestovania. Latka je po minulom roku nastavená vysoko, ale budeme potrebovať i kusisko šťastia, aby sme zopakovali minuloročný zázrak. Dopredu sa nebudeme vzdávať a veríme, že sa môže stať akýkoľvek zázrak. Príprava je nastavená dobre a pred začiatkom EL odohráva niekoľko duelov proti kvalitným tímom. Odohráme turnaje v Piešťanoch, Košiciach i Jekaterinburgu," prezradil tréner Maroš Kováčik.
 

Vyberte región